Wassen met assen : op grootmoeders wijze

 

Een gek idee om de assen van de openhaard of de kachel te gebruiken voor het maken van een wasproduct ? Toch niet ! Het is zelfs een van de oudste recepten voor het schoonmaken van onze kleren ! Sinds de Oudheid heeft het meermaals zijn troeven bewezen. En omdat wij graag alles delen met jullie, delen wij ons speciaal recept “Pelletstock” om de was te doen met de assen.

 

Ecologisch en economisch de was doen

Het doel van het zelf produceren van het wasproduct is dubbel. Enerzijds, is het zeer economisch ten opzichte van de traditionele wasproducten dat we terugvinden in de supermarkt. Een groot deel van het huishoudelijk budget gaat verloren in de aankoop van wasproducten. Grondstoffen zoals de assen en het water van de kraan gratis verkrijgen (of toch bijna) levert een mooie besparing op lange termijn op.

Anderzijds, is het ecologisch. Wasproducten op basis van assen gebruiken vermijdt het gebruik van zeep en detergenten dat een slechte impact hebben op het milieu… en op het lichaam.

 

Ons recept voor een wasproduct op basis van assen

Ingrediënten:

-          2 volle glazen gevuld met assen

-          1 liter water

-          Enkele druppels essentiële oliën (lavendel, citroen,…)

 

Het recept :

Houdt de assen van uw openhaard of pelletkachel bij en meng de assen met water (ongeveer twee glazen gevuld met assen voor 1 liter water). Laat het mengsel 24 uur rusten en meng dan opnieuw. Vooraleer u het mengsel filtert laat het 15 minuten koken. Filter vervolgens het mengsel van assen en water met een vaatdoek of een zeef (of een koffiefilter bijvoorbeeld) en voeg er dan de essentiële oliën bij van uw keuze (uw was blijft even efficiënt zonder de toevoeging van essentiële oliën). Bij Pelletstock hebben we een voorkeur voor de lavendel, de eucalyptus of de citroen 😉 Indien u een ontsmettend olie wil toevoegen, kies dan voor Tea Tree.

Bewaar het mengsel in een waterdichte bidon. En u bent klaar ! Uw huisgemaakt wasproduct is gebruiksklaar voor het reinigen van vlekken of uw kledij in de wasmachine.

Wat is het geheim voor de werking van assen in onze was ?

De assen zijn rijk in minerale zouten. Het gebruik ervan is voordelig voor het proper houden van de woning of zelfs in de tuin. Het is voornamelijk het potas dankzij zijn ontvettingskracht dat we terugvinden in de assen dat ervoor zorgt dat uw was gereinigd wordt. U moet erop letten dat u handschoenen gebruikt wanneer u de assen behandeld om irritatie van het potas te vermijden. 


Uw gegevens :

Uw naam :
Uw email :
Coordonnées de vos ami(e)s :
Naam : Email :
 

Abonneer U op onze nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van onze promoties, abonneer u op onze nieuwsbrief