Houtkachel of pelletkachel: wat zijn de verschillen?

Wenst u een kachel te kopen maar twijfelt u tussen twee verbrandingsmiddelen: stukken hout en pellets? Er zijn enkele verschillen tussen de twee type kachels. Pelletstock geeft u enkele tips om te kiezen voor de kachel die het beste aansluit bij uw noden.

 

De houtkachel waarin het mogelijk is stukken hout (klassieke of samengedrukte) te verbranden wordt normaal gebruikt als aanvullend verwarmingstoestel. Zowel om een aangenamere warmte aan te bieden, als vlammen of de geur van brandend hout te creëren.

 

Een kachel op pellets wordt gemakkelijker gebruikt als voornaamste verwarming. U moet dus eerst bepalen hoe vaak u uw kachel wilt gebruiken, of dit de voornaamste warmtebron is of enkel een aanvullend toestel, voor de echte warmte of voor de sfeer.

 

 

Enkele andere technische puntjes waar u rekening mee moet houden bij de verschillen tussen de twee kachels:

 

1 - De stralingsfactor van de warmte:

Een kachel op pellets biedt, dankzij het ingebouwde ventilatiesysteem, een betere verspreiding van de warmte in uw ruimte aan dan hout dat enkel op een kleine afstand warmte geeft. Het zal dus grotere delen verwarmen doordat de warmte zich gemakkelijker in de lucht verspreidt. Dit ventilatiesysteem heeft volgens gebruikers ook een nadeel, namelijk het geluidje dat dit veroorzaakt.

 

2 - Het gemak voor het programmeren van de kachel

De kachels op pellets zijn programmeerbaar, soms zelfs vanop afstand met je smartphone. Dit geeft u de kans de verwarmingsperiodes aan te passen aan de uren waarin u aanwezig bent in uw woning en om de gewenste temperatuur te regelen zodat u het gebruik en het verbruik van uw pellets kan optimaliseren.

 

 

3 - De aankoopprijs van de kachel en de verbranding.

De prijs van de aankoop van stukken hout is wat lager dan de prijs van de pellets, voor de aankoop van de kachel net hetzelfde. Maar u kan dit gemakkelijk terugverdienen door het gemakkelijke beheer en programmering van uw verbruik met een kachel op pellets.

 

 

 

4 - Het stockeren van de grondstof:

Het hout in de kachel zorgt voor een gezellige sfeer en een aangename geur maar het is hinderlijk. Om meerdere kubieke meter te stockeren heb je een grotere buitenruimte nodig, waardoor je vaak naar deze opslagruimte moet lopen (bijvoorbeeld buiten), die dan ook nog eens droog moet blijven. De pellets hebben het voordeel om binnen gestockeerd te kunnen worden (in een kelder of een garage bijvoorbeeld) en in kleinere hoeveelheden.

 

 

5 - Het voederen van de kachel 

 

Stukken hout verbranden vraagt meer aandacht bij het verbranden dan pellets. Als deze verbrandt moet u telkens kijken of er genoeg hout is en deze tijdig bijvullen (om de 2u ongeveer, afhangend van de grootte van uw kachel, de grootte van de stukken hout en de verbrandingsduur). De kachel met pellets biedt het voordeel, door met een zak de pellets in de kachel te gieten, langer te houden eens deze aan is, je moet er verder geen aandacht meer aan besteden. Deze kan autonoom drie opeenvolgende dagen verwarmen.

 

 

Kiezen tussen de kachels kan gemakkelijk, rekening houdend met de verschillende criteria, door te antwoorden op de volgende vragen : wil ik dat mijn kachel de voornaamste warmtebron is of enkel een hulpmiddel en wil ik dat mijn kachel een echte functie heeft of voor de sfeer zorgt ?

 

Als het doel enkel “voor de gezelligheid” is, kies dan voor een houtkachel. In elk ander geval is de pelletkachel meer aangepast aan uw gebruik.

 

 


Uw gegevens :

Uw naam :
Uw email :
Coordonnées de vos ami(e)s :
Naam : Email :
 

Abonneer U op onze nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van onze promoties, abonneer u op onze nieuwsbrief